Hi ha CMS gratuïts com Drupal o Joomla, i d’altres que només son a l’abast de molt pocs Vignette. Tant per desenvolupar pàgines per presentar l’empresa, com per comunitats educatives (Moodle), o comerç electrònic, com OScommerce, Prestashop, o Magento, i molts d’altres amb diverses finalitats (fins i tot per fer fòrums xarxes socials o crear un Youtube propi).
Els avantatges i inconvenients existeixen en totes les versions, però el que realment importa independentment de quin CMS es tracti, és si podrà servir per al negoci tal i com ve, quines adaptacions s’hi ha de fer, i si pot donar problemes legals o de qualsevol altre tipus.
En cas de gestors de continguts gratuïts, tot i que d’entrada es té una versió “plenament operativa”, cal fer-hi les adaptacions pertinents, aquestes adaptacions tant les pot fer una empresa, com un mateix usuari amb uns mínims coneixements o molta paciència, però en qualsevol cas, el que s’ha de tenir en compte és que si s’utilitza un gestor de continguts gratuït, o de lliure distribució, s’ha d’anar actualitzant i s’ha d’estar al cas de les possibles falles de seguretat que pugui tenir, perquè el més fàcil és que el dia menys pensat algú hagi trobat les vulnerabilitats de la pàgina web, i simplement la desconfiguri per pura malícia, de manera que deixarà d’estar operativa. En aquest cas el millor que pot passar és que es tinguin contractades còpies de seguretat al servidor, i es pugui recuperar la darrera còpia útil prèviament a contactar el responsable del desenvolupament per tal que incorpori les actualitzacions de seguretat pertinents... un xou innecessari.
De tota manera, tot i l’estalvi que aparentment implica utilitzar un CMS gratuït, també comporta inconvenients son massa els inconvenients que recomanen desestimar aquesta opció, no només que les administracions habitualment son complexes, si no també perquè caldrà fer modificacions al disseny de les pantalles (per personalitzar el disseny), i especialment si aconsegueix que doni resultat, segons quines prestacions es vulguin incorporar resultaran tan cares i conflictives, que s’haurà de canviar de gestor i començar de cap i de nou. Sense tenir en compte el detall esmentat d’haver d’incorporar darreres versions constantment, que encareix notablement el projecte especialment si té aplicacions desenvolupades específicament que en canviar de versió podran requerir modificacions constants.