Què és el web 2.0, i per què serveix?

03/09/2011


Fins la popularització (més que l'arribada), del web 2.0, les pàgines web pràcticament només es podien recolzar en el posicionament als cercadors, i, limitar-se a aprofitar el rendiment que li donessin, o si no n'hi havia prou, havien de contractar articles en blocs, o campanyes de publicitat i banners en altres pàgines. Com a darrera opció, ja només quedava molestar la gent enviant spam. Una pràctica tan habitual com molesta per als usuaris, que s'arriben a convertir en autèntiques víctimes. Amb aquestes accions (les més econòmiques i efectives), es pretenia atraure cap a la pàgina el màxim trànsit possible.

L'alternativa a aquestes opcions era promocionar la pàgina, o allò que oferia per mitjans tradicionals (premsa, ràdio, targetes...). Però en aquest cas, el problema sempre era el mateix: Promocionar allò que es pot trobar a Internet des de fora resulta molt poc eficient, perquè en no tenir la possibilitat d'accedir a la pàgina al moment, la pràctica totalitat de les visites es perdien pel camí.

Un cop aconseguida la visita, era primordial que l'usuari trobés la pàgina prou interessant com per tornar-hi. Cosa que esdevenia un nou repte, perquè llevat d'aquells casos en que podien fer-hi aportacions, generalment trobaven pocs motius per donar-s'hi d'alta, o fins i tot tornar-hi.

La diferència principal amb l'actualitat, és que avui disposem del que anomenem "Web 2.0", que consisteix en una sèrie de funcionalitats per permetre o facilitar un feedback amb l'usuari, que com a resultat, rep unes atribucions que el fan esdevenir determinant per la promoció de les pàgines.

 

I per què serveix el web 2.0?

El web 2.0, té dues utilitats principals:

1.- Fidelització d'usuaris:
En tenir com a un dels enfocaments possibles basar-se en l'aportació de continguts per part dels usuaris, i a més facilitar la comunicació entre visitant i administrador, o fins i tot entre usuaris d'un mateix tipus. La mateixa naturalesa de les pàgines web 2.0 animen, ja sigui de manera automàtica o mitjançant campanyes de comunicació a que els visitants, tornin i es converteixin en usuaris (no necessàriament en aquest ordre). A més de (en no trobar continguts publicats únicament per l'administrador) generar més confiança.

2.- Promoció social:
Com a mostra del web 2.0 portada al límit, tenim les xarxes socials i de continguts. Aquestes pàgines es nodreixen pràcticament en exclusiva de les aportacions dels seus usuaris. Cada dia és més important el que es digui en aquestes pàgines, perquè allò que s'hi publiqui, automàticament quedarà a disposició dels contactes d'aquell usuari. I en cas que qualsevol d'aquells contactes també ho trobi interessant, també ho compartirà. D'aquesta manera es fa evident el benefici directe que s'obté en aspectes de promoció "tradicional" portada a Internet.


El web 2.0 permet que altres persones ens puguin plantar al davant pàgines que consideren d'interès (com si es tractés d'un catàleg o un anunci de la televisió). Donant-nos l'oportunitat de visitar-les immediatament en cas que ens semblin prou interessants. Les visites ja no es perden pel camí.

Però els avantatges del web 2.0, no s'acaben aquí. De fet, que es comparteixin els continguts d'una pàgina web en xarxes socials (per exemple), no donarà un rendiment directe tan òptim com poden donar els cercadors. Cal que a més, entre qui vegi les publicacions, hi hagi qui realment tingui interès en allò que s'hi ofereix. Dit d'una altra manera. La promoció social ens permet fer una gran difusió de la nostra pàgina, però no tenim cap garantia que qui vegi l'anunci realment hi tingui cap interès.

Vist així, la promoció social, dista molt de la importància d'un bon posicionament als cercadors. Especialment perquè els usuaris que entrin a la nostra pàgina des de cercadors, SI que tenen un interès en allò que s'hi ofereix... De fet, ens han trobat buscat el que oferim!!

I aquí arriba l'aspecte més important de la promoció social: Des de fa algunes actualitzacions de l'algoritme de Google, la visibilitat en pàgines socials, afecta cada cop més al posicionament al cercador. Per tant, a qualsevol pàgina li convé incorporar els elements disponibles, tant per permetre que els usuaris puguin valorar o comentar les informacions, com, i igualment important, que puguin enllaçar-les, valorar-les i comentar-les des dels seus perfils socials.


Si es vol subscriure a les modificacions d'aquesta pantalla, Identifiqui's o registri's


Publiqui el seu comentari

Si vol rebre avisos quan es publiquin nous comentaris en aquesta pantalla , Identifiqui's o registri's

AntiRobotsAntiRobotsAntiRobotsAntiRobots

T'ha agradat aquesta pantalla? Comparteix-la!

C/ Carrasco i Formiguera, 21
C.P.08242 Manresa (Barcelona)
Tel: +34 902 080 877
sagfsdginfsagfsdgo@ksagfsdgoutsagfsdgen.sagfsdgcat