El SEO, una feina d'equip

03/01/2012


Fer SEO es pot entendre de moltes maneres. En un extrem n'hi ha que arriben, fan una anàlisi bàsica d'una pàgina que han fet altres, li afegeixen quatre elements indispensables (o els hi fan afegir a qui ha creat la pàgina... si en tenen la possibilitat), i comencen a fer el posicionament. I a l'altre extrem, s'hi troben els "freaks" que es prenen aquesta tasca amb autèntica devoció, i s'obsessionen per detalls que a la majoria dels mortals els semblen irrellevants... però no en son.

Nosaltres, considerem que el SEO té moltes facetes, que han de ser respectades des del primer esbós de l'estructura del disseny i apartats de qualsevol pàgina web, fins la redacció dels continguts que s'incorporaran a la pàgina (fins i tot anys després d'estar acabada). És a dir, fer una pàgina de qualsevol manera i després anar pel SEO, no sembla l'estratègia idònia.

Per tant, s'hauria d'entendre el SEO com un treball en equip que té aspectes de màxima importància en totes les etapes del desenvolupament web. I aquest equip ha de funcionar com un rellotge suïs, cosa que només és possible si la implicació de tots els participants és màxima i solidària amb la resta. Perquè amb que un dels membres no faci prou bé la seva part, es posa en perill el resultat del treball de tot l'equip.

Depenent del tipus d'organització, un equip de desenvolupament SEO pot estar compost de més o menys persones.

Si disposa de gestor de continguts propi, per força haurà de tenir un departament de desenvolupament. Aquest departament s'ocuparà de desenvolupar, però també d'incorporar les aplicacions i funcionalitats a mida que requereixin els clients, o de desenvolupar noves prestacions d'interès, així com de les modificacions necessàries perquè el gestor pugui oferir en tot moment les màximes garanties.

Naturalment per fer desenvolupament web cal un departament de disseny, que ha de saber què fa, i tenir molt clares les prioritats de tot l'equip. El departament de disseny, ha de ser sacrificat i solidari. Dependrà d'aquest departament que el treball ofereixi els millors resultats (tenint en compte que habitualment una pàgina ha de servir per guanyar diners, ja sigui aconseguint contractes per treballs o serveis, per incrementar les vendes en un comerç de carrer, o per vendre directament en una botiga online). El dissenyador, es veu obligat a sacrificar moltes de les seves iniciatives pel bé de tot l'equip, i les temptacions d'incorporar tecnologies o eines vistoses però poc recomanables, son tan constants com frustrant no poder-les utilitzar.

Aquesta limitació de possibilitats, obliga a passar amb ben poca cosa, però és un sacrifici necessari, que amb el temps donarà els seus fruits.

Si tant el departament de programació com el de disseny fan la seva tasca a consciència, n'hi hauia d'haver prou per donar unes garanties mínimes, però si l'objectiu és no deixar res a l'atzar. Un cop es dóna la pàgina per acabada, i quan ja s'hi han incorporat com a mínim una part dels continguts, cal que el departament tècnic i SEO hi facin les darreres repassades. Es tracta d'un punt important, perquè ningú és perfecte, i en una pàgina web hi ha moltes... massa coses a controlar com per no fer-hi una darrera revisió a consciència, un cop tothom ha donat la seva feina per acabada. Cal que en aquest punt es facin seguit de testos per verificar que no hi ha enllaços trencats, que la velocitat de càrrega és òptima, i que totes les prestacions funcionen tal i com haurien de fer-ho, tant pel que fa a l'usuari, com per permetre que els cercadors puguin valorar-les el millor possible per la seva temàtica. Alhora que també és un bon moment per comprovar fins quin punt el que haurà de ser l'administrador de la pàgina s'ha pres seriosament totes les recomanacions que se li han donat (teòricament els continguts ja haurien de ser seus), i per tant, és un bon moment per acabar-lo d'ajudar aclarint-li els aspectes importants que sembli que no té en compte.

Superats aquests testos, ja es pot donar la pàgina per acabada, i serà el moment de que una empresa externa en faci l'avaluació corresponent, hi intenti trobar les falles o mancances que sigui, i finalment (molt recomanable) es faci càrrec del posicionament.

El motiu pel que recomanem que sigui una altra empresa la que s'ocupi del posicionament, és que a ningú li agrada quedar malament, i per tant, contractar una segona empresa (que possiblement també es podrà fer càrrec de la promoció social i el màrqueting... o fins i tot de la gestió dels continguts) per posicionar els projectes, sempre permetrà tenir garanties addicionals. Especialment per treballar amb dos especialistes del seu segment.


Si es vol subscriure a les modificacions d'aquesta pantalla, Identifiqui's o registri's


Publiqui el seu comentari

Si vol rebre avisos quan es publiquin nous comentaris en aquesta pantalla , Identifiqui's o registri's

AntiRobotsAntiRobotsAntiRobotsAntiRobots

T'ha agradat aquesta pantalla? Comparteix-la!

C/ Carrasco i Formiguera, 21
C.P.08242 Manresa (Barcelona)
Tel: +34 902 080 877
sagfsdginfsagfsdgo@ksagfsdgoutsagfsdgen.sagfsdgcat