Què s'ha de saber per demanar un pressupost de pàgina web?

10/08/2011


Quan es decideix fer la pàgina corporativa i es contacta amb l'empresa corresponent, la primera pregunta molt sovint és: "Quant val una pàgina web?"

I aquesta és una pregunta complicada, que difícilment podrà tenir una resposta definitiva i adequada a les necessitats de l'empresa, perquè el primer que s'ha de saber és: Per què ha de servir pàgina web que volen?

Ha de ser una pàgina web presencial? Si únicament volen donar a conèixer l'empresa i els seus productes o serveis.

Una pàgina web per Comerç electrònic? Si ha de servir per comerç electrònic (ja sigui botiga virtual, o espais per comandes per als clients habituals).

O una pàgina web per donar serveis a l'usuari? Aquests serveis per l'usuari, es poden incorporar a una pàgina web amb un espai públic informatiu, o com a complement a una pàgina de comerç electrònic. La finalitat d'aquests serveis és millorar la gestió administrativa, l'atenció al client, la gestió comercial, o la imatge de marca. I de passada, en ser operacions que es tramiten directament des de la pàgina web, estalviar hores de personal.


1.- Pàgina presencial:
En aquest cas, aparentment les prestacions necessàries no semblen anar més enllà del més bàsic. I la pregunta que es planteja en aquest punt, és: Però el més bàsic en què consisteix?

Una pàgina web bàsica es pot limitar a organitzar una estructura empresa, productes, serveis, contacte... els apartats que siguin, amb imatges i algun text curt per no cansar (ni cansar-s'hi) i... Ja està?

És una opció. Però com a professionals del disseny i la programació web, sempre que sigui possible, el millor és evitar fer projectes tan bàsics. El motiu és molt simple. Si donem les suficients oportunitats a la pàgina, funcionarà. I si dóna un rendiment al client, tornarà a confiar en nosaltres quan en necessiti una altra. En cas contrari, li serà indiferent que la faci la mateixa empresa o qualsevol.

Fins i tot en una pàgina bàsica, és interessant incorporar-hi aplicacions que permetin que l'usuari (que per ara ni ens coneix, ni sabem qui és), se senti còmode. Per exemple, que si ho vol, pugui estar al corrent de les nostres novetats (ja sigui mitjançant la subscripció a newsletters, sindicant-se a canals RSS, o subscrivint-se a pantalles en concret), que pugui donar-nos la seva opinió (una opinió que podran llegir els usuaris que entrin des d'aquell moment) o naturalment, que pugui participar en donar a conèixer la nostra pàgina si és que hi troba alguna informació prou interessant (publicant-la a la seva xarxa social preferida). A més de poder-la votar, cosa que beneficiaria notablement el posicionament als cercadors.

Una altra de les prestacions que cada dia son més interessants i necessàries, però que implica més treball del que possiblement vulgui l'empresa, és la incorporació d'un bloc d'empresa.

El bloc d'empresa és un espai de la pàgina web on s'hi poden publicar les informacions que es consideren potencialment d'interès (no únicament destinades als clients), si no a tot el seu mercat. En quedar fora de l'estructura de la pàgina, un bloc d'empresa permet comentar aspectes relacionats, però que no necessàriament corresponen a l'empresa. L'interès d'un bloc, és tan gran com la importància dels resultats que pot oferir. L'inconvenient, és que cal publicar-hi amb assiduïtat. Disposar d'un bloc, és important precisament perquè és l'espai ideal per publicar-hi informacions del dia a dia. Dit d'una altra manera, per publicar-hi continguts frescos.

Els continguts frescos, son interessants perquè és més fàcil que clients potencials hi tinguin interès, i els busquin a Google. En fer-ho, trobaran l'empresa, que en conseqüència tindrà l'oportunitat de seduir-los.

De tota manera, l'interès d'un bloc d'empresa no s'atura aquí, perquè Google està canviant el seu algoritme atorgant-li progressivament un enfoc més social. És a dir, els resultats s'estan ordenant tenint en compte el que fan els usuaris, i si s'aconsegueix que els usuaris trobin continguts actuals i d'interès, els compartiran més fàcilment a Facebook, Twitter o Google+ (entre altres), i això millorarà el posicionament.

Un altre front que s'ha de tenir en compte és que l'empresa tingui perfils com a mínim a les principals xarxes socials, i no estaria de més preparar els automatismes necessaris per publicar-hi les noves informacions automàticament.


2.- Pàgina web per comerç electrònic:
En una pàgina web de comerç electrònic, s'ha de ser conscient de si el producte és tan bo i tan competitiu que es vendrà sol, independentment de la competència, o si (tocant més de peus a terra), cal vetllar tots els aspectes al nostre abast per ajudar-lo i que tingui la màxima sortida possible.

Naturalment entre una cosa i altra hi ha una diferència notable de preu, tot i que la diferència realment espectacular, son els resultats.

Com més decidida és la inversió de l'empresa, millors podran ser els resultats. Hi ha pocs secrets; que ens trobin fàcilment, que el preu i el servei siguin els millors possibles, i que els compradors obtinguin la major satisfacció possible.

Una bona botiga virtual, ha de reunir les prestacions recomanades per una pàgina web presencial, i fer-ne un ús intensiu. Tenint una especial importància aspectes com que potenciï que els clients hi publiquin comentaris. Per tant, quan un comprador rebi el seu producte, cal que també rebi un correu que l'inciti a publicar-ne la seva opinió, valori el servei... i parli del que sigui.

Els usuaris que entrin posteriorment, i s'interessin per algun article, a més del producte que els interessa trobaran les opinions i recomanacions de compradors que l'han comprat abans que ells. D'aquesta manera se'ls donarà una major confiança, que els ajudarà a decidir-se per la nostra opció abans que per qualsevol altra.

I per acabar, és especialment interessant que a més s'aprofitin al màxim els mecanismes de promoció, des de permetre o afavorir que els usuaris es puguin subscriure a les modificacions dels articles (així en cas de liquidació rebrien un avís automàtic), fins oferir-los les possibilitats de subscriure's a newsletters per rebre les novetats, promocions,... o el que sigui. O en cas que ho prefereixin, puguin seguir les actualitzacions mitjançant els canals d'RSS que es considerin oportuns, creats amb la finalitat d'enviar a cada subscriptor únicament els continguts de les temàtiques en que estiguin interessats.


3.- Pàgina per donar serveis a l'usuari:
Els serveis als usuaris, poden consistir en que empleats disposin d'una àrea per entrar el rapport dels treballs que han fet durant el dia, en un espai per gestionar devolucions de mercaderies, per la gestió d'incidències, on el client pugui consultar l'estat d'algun treball en curs, per posar la documentació dels articles que han comprat a l'abast de clients identificats... O una infinitat d'altres possibilitats que poden agilitzar, ja siguin gestions habituals, o orientades a permetre que els usuaris puguin consultar continguts del seu interès sense necessitat de contactar amb l'empresa, ni haver-los de dedicar temps. Amb l'estalvi que implica l'alliberament d'hores que s'aconsegueix en automatitzar les tasques.

A causa de que les àrees per donar serveis als usuaris poden tenir necessitats molt específiques, en aquest tipus de projectes és especialment important que el client sàpiga el més exactament possible quins serveis els vol oferir, i com li sembla que haurien de funcionar.

És imprescindible que aquesta informació estigui el més elaborada possible. Aquesta descripció, no ha de ser definitiva. Únicament s'hi han de definir les funcionalitats pel que fa a l'operativa (una redacció detallant en punts cadascuna de les coses que es vol que puguin fer els usuaris) el millor que es pugui. Sent conscients que únicament és una base de treball.

És molt important que el mateix client dediqui les hores que calgui al plantejament previ del seu projecte. D'aquesta manera, ell sabrà molt més exactament què vol, i la seva participació podrà ser molt més útil en el desenvolupament de l'eina que necessita.


Si es vol subscriure a les modificacions d'aquesta pantalla, Identifiqui's o registri's


Publiqui el seu comentari

Si vol rebre avisos quan es publiquin nous comentaris en aquesta pantalla , Identifiqui's o registri's

AntiRobotsAntiRobotsAntiRobotsAntiRobots

T'ha agradat aquesta pantalla? Comparteix-la!

C/ Carrasco i Formiguera, 21
C.P.08242 Manresa (Barcelona)
Tel: +34 902 080 877
sagfsdginfsagfsdgo@ksagfsdgoutsagfsdgen.sagfsdgcat