Disseny de botigues online

A grans trets la base per la creació de botigues online consisteix en:
  1. Pàgina web amb catàleg de productes.
  2. Mòdul de comandes.
  3. Diverses opcions de pagament (Visa, Pay-pal, reemborsament, recollida a la botiga i transferència bancària son les més utilitzades).
  4. Sistema per gestionar els enviaments de la botiga.

Amb aquestes aplicacions, només falta complir els requisits legals establerts per la LSSI (Ley de los Servicios de la Sociedad de la Información y comercio electrónico), i pel que fa a programació, ja es pot vendre per Internet a tothom qui conegui la botiga virtual, i vulgui comprar allò que s'hi ofereix.

Malauradament però, per tal que es pugui amortitzar la inversió s'hauran de tenir en compte altres aspectes que son els que realment porten visites a les botigues online, i en garanteixen la subsistència a llarg terme.

De la mateixa manera que una botiga de carrer principalment depèn d'una clientel·la fixa, Cal crear una comunitat d'usuaris interessats a l'entorn de la botiga virtual. Usuaris que s'han d'animar a participar, i a tornar.

D'aquesta manera, amb el temps es podrà guanyar la seva confiança, i si els articles resulten prou interessants i competitius en preu, les vendes arribaran soles.

Superar aquestes dificultats és la clau de l'èxit de qualsevol projecte de comerç electrònic, i per fer-ho, cal que la botiga virtual tingui algunes prestacions addicionals. D'altra manera la trobarà poca gent, i a qui ho faci difícilment li inspirarà la confiança necessària per convertir-se en usuari.

El gran obstacle és crear una comunitat d'usuaris fidels, i aquest treball no es pot improvisar, perquè requereix accions de promoció, així com la incorporació d'aplicacions elaborades per aquesta única finalitat. Amb aquestes eines i estratègies les botigues online es podran oferir a més usuaris, als que després se'ls haurà de dedicar l'atenció necessària.

Les eines i punts principals per aconseguir i fidelitzar usuaris per botigues online, a grans trets es podrien dividir en tres blocs:

Elements a la pàgina:

  • Utilitzar les tecnologies apropiades i incorporar aquells elements de programació que ajuden a que les botigues online siguin accessibles als cercadors.
  • Continguts tan detallats i alhora coherents com sigui possible amb les paraules que s'utilitzaran en les cerques per les que es vol competir.
  • Serveis que aportin un valor afegit, i que fomentin la participació dels usuaris o els facilitin mantenir-se informats, sense que necessàriament l'administrador hi hagi d'intervenir.
  • Eines complementàries per tal que els mateixos usuaris en facin la promoció compartint els continguts amb altres llocs i nous usuaris.

Promoció externa i posicionament:

  • Cal fer que les botigues online obtinguin la màxima visibilitat possible als cercadors alhora que en altres espais que potencialment aportaran un gran nombre de visites (directoris de tot tipus, xarxes socials, articles i publicacions en pàgines que ho permetin, blocs...).

Atenció al client i usuari:

  • L'atenció al client i a l'usuari és fonamental, perquè transmet la confiança de que qualsevol necessitat especial, problema, dubte o reclamació, seran atesos adequadament, i s'oferirà la solució més apropiada en cada cas.


Tot plegat requereix una dedicació important, i, tot i que a molta gent li semblarà sorprenent que a hores d'ara encara s'hagi d'explicar, si es vol que una botiga virtual funcioni, s'ha de plantejar pràcticament com si es tractés d'un nou establiment, al que en lloc de donar atenció directa al client, la major part del temps s'ha de dedicar a la promoció i gestió dels continguts.

Sobretot, mai s'han d'escatimar recursos i serveis per estalviar diners en el desenvolupament de botigues online, perquè massa sovint és renunciar als mínims indispensables per fer-les rendibles, a més del principal motiu de fracàs. De manera que si no es pot dur a terme un projecte amb les mínimes garanties, el millor serà deixar-ho per més endavant.

 

T'ha agradat aquesta pantalla? Comparteix-la!C/ Del Cós 35, 2n.
08241 Manresa (Barcelona)
Tel: (+34) 938 725 207
sagfsdginfsagfsdgo@csagfsdgletsagfsdgu.csagfsdgom